
نخستین هم اندیشی منطقهای فقهی-حقوقی درباره بیت کوین
منبع : پرداخت امروز
تاریخ بارگذاری : 25 دیماه 1396
اواخر هفته گذشته، دوحه پایتخت کشور قطر شاهد برگزاری چهارمین کنفرانس بینالمللی مالی اسلامی با حضور قابل توجه فقهاء، محققان و کارشناسان اقتصاد اسلامی از کشورهای مختلف مسلمان بود.
این کنفرانس بینالمللی که با عنوان «بازخوانی معرفتی تحولات مالی معاصر» توسط «خانه مشاوران مالی قطر» و «مرکز پولی-مالی قطر» ترتیب یافته بود با ارائه مباحث مهمی در رابطه با چالشهای فقهی و حقوقی برآمده از حضور فن آوریهای جدید در حوزه امور مالی و سرمایه گذاری خصوصاً پولها و ارزهای دیجیتال و مجازی بود به واکاوی و نقد آنها پرداخت.
🔸بیت کوین، بانکهای اسلامی و چالش فن آوریهای دیجیتال
مسئله مستحدثه پولها و ارزهای دیجیتال یا مجازی از موضوعاتی بود که مباحث و توجه زیادی را در کنفرانس مالیه اسلامی دوحه به خود معطوف داشت و مقالات متعددی در این رابطه به کنفرانس ارائه گردید که در دو محور جنبه شرعی و فقهی و واقعیت فنی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
از جمله دکتر عبدالستار ابوغده رئیس شورای فقهی گروه بانکهای برکت – از بانکهای اسلامی دارای شعب متعدد در کشورهای عربی خلیج فارس – در ارائه خود سعی در تعریف پولهای دیجیتال یا مجازی و ویژگیها و شیوههای استفاده از آن نمود و در ادامه این سؤال را مطرح کرد که ابتدا باید روشن شود مواردی مانند بیت کوین نوعی پول و ارز است یا کالا؟ او تأکید کرد که ظرفیتهای فقه اسلامی توان پاسخگویی و حل بسیاری از مسائل معاصر از جمله پدیده پول دیجیتال را خواهد داشت.
او اظهار داشت: از ابهامات متعدد پیرامون پول یا ارزهای دیجیتال میتوان به کانونهای انتشار و مالکان اولیه آنها و نیز مکانیسم عرضه و تقاضا و کیفیت داد و ستد در این پولها اشاره کرد که نیازمند شناخت جدیتر و موضوع شناسی دقیق آن توسط فقهاء است تا بعد از آن امکان حکم به تحریم یا جواز آن بوجود آید.
دکتر ابوغده یادآور شد: نص روشنی در تحریم معاملات دیجیتال در دست نیست چون اینها از جمله مسائل نوظهور در باب معاملات است و لذا تعیین منع استفاده از بیت کوین بجای حکم به حرمت، بهتر به نظر میرسد.